Bijcholing Palliatieve Zorg: Omgaan met rouw en verlies

Omgaan met rouw en verlies

Wanneer we in contact komen met verdriet, met pijn van anderen, zoeken we naar goede manieren om nabij te zijn, met of zonder woorden. Het gaat er niet om hoe efficiënt we zijn, maar wel om de kwaliteit van onze aanwezigheid. Bij palliatieve zorg is het duidelijk dat rouwen niet begint na het overlijden, maar bij het besef van een nakend loslaten. Rouw begint bij het voorbereiden van dit onvermijdelijke afscheid. Deze vorming wil bij dit alles stilstaan: “Hoe maken we plaats voor het rouwproces van de patiënten, van hun naasten? Wat kan helpend zijn? Of wat kunnen we beter vermijden? En welke rol kan onze eigen ervaring spelen?”

We maken tijd voor uitwisseling. We sluiten deze bijscholing af met een lunchpauze.

Sprekers Ellen Benaets en Vero Merlevede zijn beiden therapeuten verbonden aan het rouwexpertisecentrum ‘Verbinding in verlies’.

OPROEP
Zijn er bepaalde (kinder)boeken, muziek, mooie teksten of andere materialen die jou hebben verrijkt of die jou helpen in het vrijwilligerswerk? Is er decoratie op de eenheid of ander materiaal dat de eenheid kleurt? Gelieve dit materiaal of foto’s (Gelieve rekening te houden met de privacy van de patiënten) mee te nemen om zo anderen te inspireren.

Deze vorming kost 10 euro. Gelieve deze betaling en inschrijving te regelen met jouw vrijwilligersverantwoordelijke vóór maandag 5 november.

 

Locatie:

Ga terug naar kalender voor:
nieuwe vrijwilligers | alle vrijwilligers | verantwoordelijken | opleiding palliatieve zorg