Workshop: Groeien als vrijwilliger

Als laatste vorming dit werkjaar organiseert Present speciaal voor alle vrijwilligers uit de regio Antwerpen workshops waarbij je kan groeien in je rol als zorgvrijwilliger. Je kan deelnemen aan twee workshops die elk een uurtje duren. Wedden dat je met een rugzak vol nieuwe inzichten terugkeert?

Keuze workshops
Je kan deelnemen aan twee van deze vier workshops:

1. Angèle heeft u nodigEen bordspel over omgaan met dementie

Het idee voor dit spel is organisch gegroeid vanuit de praktijk. Naast het overdragen van informatie is het belangrijk dat mensen zich leren inleven in de uitdagingen en frustraties die personen met dementie elke dag tegenkomen. Het bordspel biedt een ludiek, laagdrempelig maar toch diepgaand medium aan om over omgaan met dementie in al zijn facetten met elkaar van ideeën te wisselen.

2. Meditatie en stilte

In onze hectische en soms razendsnelle tijd raakt stilte steeds meer in verdrukking. Nochtans hebben we meer dan ooit stilte en tijd nodig om af te kicken van de vele prikkels die ons allemaal bestormen. Meditatie geeft ons de kans om stilte in ons te doen ontstaan. Dan kunnen we luisteren naar de stille stem die in ons spreekt en ons wil leiden naar diep geluk dat we dan met onze medemensen kunnen delen.
Zelf beoefen ik reeds meer dan 40 jaar meditatie en voel hoe langer hoe meer de zegening ervan. Ik nodig je uit om mee te gaan in de stilte en je te laten wiegen op de grote ademhaling die in het hele leven aanwezig is en te ervaren wat het met jou doet.

3. Valpreventie: blijf er even bij stilstaan

Wist je dat …
… 2 op 3 bewoners in woonzorgcentra minstens 1 maal per jaar vallen?
… Een valpartij kan veroorzaakt worden door het dragen van verkeerde schoenen?
… Een goed zicht (correcte bril, maar ook voldoende verlichting) een valpartij kan
voorkomen?

In deze workshop verneem je meer informatie over:
Mogelijke oorzaken
Mogelijke gevolgen
Hoe vallen voorkomen

4. Aan de slag met levensverhalen

Iedere mens heeft een verhaal. Het is een prachtig geschenk om die verhalen met elkaar te delen. Zieke mensen kunnen vertellen over hun strijd. Anderen vertellen over de moeilijkheden die ze hebben overwonnen of vaak over doodgewone, dagdagelijkse pareltjes. Door het luisteren naar het levensverhaal leren mensen met een gulle blik naar zichzelf kijken en de verteller krijgt een groter gevoel van controle over zijn leven.

In deze workshop leer je iemand uit te nodigen om zijn verhaal te brengen. We leren waar en wanneer we dit kunnen toepassen. Het is een praktische, laagdrempelige doe-workshop waarbij materiaal wordt aangeboden dat je zeker kan meenemen in je vrijwilligerswerk nadien.

Begeleiding door de ploegleden van Present Antwerpen en enkele deskundigen.

Inschrijven: Schrijf je in vóór 10 april bij Bernadette Verbruggen. Gelieve daarbij jouw top 3 door te geven van workshops die je zeker wil volgen!

Deze vorming is gratis voor Present-vrijwilligers, andere deelnemers betalen ter plaatse 10 euro.

Locatie:

Ga terug naar kalender voor:
nieuwe vrijwilligers | alle vrijwilligers | verantwoordelijken | opleiding palliatieve zorg