Publicaties

in_gesprek_met_vrijwilligersverantwoordelijkenIn gesprek met vrijwilligersverantwoordelijken
Verslag van diepte-interviews met vrijwilligersverantwoordelijken in ouderenzorg

In deze uitgave kan u lezen hoe verantwoordelijken hun opdracht aanpakken, wat hun kansen zijn, maar ook welke noden en verwachtingen ze hebben. Wij vinden de resultaten van de bevraging zo boeiend dat we beslisten om deze in een brochure te zetten die u kan inspireren.
Graag bedanken wij Cera en Lucas voor de financiële en inhoudelijke ondersteuning van dit project, Caritas Vlaanderen voor de onontbeerlijke personeelsbijdrage en Lieve Coorevits, projectmedewerker, die zorgde voor de uitvoering ervan.

>> DownloaddraaiboekDraaiboek voor een goed draaiende vrijwilligerswerking
Stappenplan voor een goed draaiende vrijwilligerswerking
Van minimumuitrusting tot droomscenario

Een goede vrijwilligerswerking in een zorgvoorziening kan maar tot stand kan komen wanneer er een gedragen visie is en wanneer een vrijwilligersverantwoordelijke de nodige tijd, ruimte, middelen, ondersteuning en vorming krijgt om de vrijwilligers te begeleiden.

Dit draaiboek bevat tips, ideeën en nuttige informatie voor iedereen betrokken bij het opstarten of uitbouwen van een vrijwilligerswerking in een woonzorgcentrum. Waarom een vrijwilligerswerking? Waar beginnen? Wat is onmisbaar?

>> Download


ideeenboek-projecten-joka-cover-211x300

5 intergenerationele projecten van Joka
Publicatie van Joka, jongerenwerking van Present vzw

In 2009 ontstond de muziekband ‘The Jeniors’: een geslaagd intergenerationeel project waarbij jong en oud op een gelijkwaardige manier samenwerkten. Dit project smaakte naar meer en de jaren nadien zette Joka zijn schouders onder vier andere Intergenerationele projecten: een schrijf- , theater- , dans- en kookproject. De opgebouwde ervaring willen we graag delen met iedereen die interesse heeft om een intergenerationeel project op poten te zetten.


Vitamine C

Vitamine C is het driemaandelijks tijdschrift van Present. In elk nummer hebben we het specifiek over een van de sectoren waar we actief zijn.

In het ‘Hoofdartikel’ gaan we uitgebreid in op een specifiek thema dat de vrijwilliger aanbelangt. In ‘Vrijwilligers in actie’ kijken we even over de schouders mee met de vrijwilliger. De vrijwilligers zelf komen ook ruim aan bod in onze rubriek ‘In de pen’. En er is ook plaats voor een bezinning en een kruiswoordraadsel.

Vitamine C sturen we gratis naar alle aangesloten vrijwilligers en voorzieningen. Anderen betalen 20,00 euro per jaar.


Werken als vrijwilliger

De brochure “Werken als vrijwilliger: Een handleiding voor vrijwilligers van Present in verzorgingsinstellingen” is in 2014 vernieuwd.

Naast onderwerpen zoals de basishouding en de taken van de vrijwilliger, komt de zieke of oudere in de instelling aan bod. Deze achtergronden worden afgewisseld met levendige en boeiende getuigenissen van vrijwilligers.